Blog maart 2022

De Oekraïne-crisis en onze beleggingen

 

De Russische invasie in Oekraïne doet de hele wereld met afschuw reageren. Miljoenen mensen zijn op de vlucht. Die onzekerheid weegt ook op de financiële markten.

De inflatie dreigt hoger op te lopen en langer aan te houden. Dit heeft tot gevolg dat de Europese Centrale Bank (ECB) keuzes moet maken. De ECB heeft aangekondigd dat ze later op het jaar de rente wil verhogen. Eén of twee renteverhogingen in 2022 lijkt realistisch.

In de Verenigde Staten staat de Amerikaanse Centrale Bank (FED) voor een gelijkaardige situatie, met één groot verschil: de Amerikaanse economie is veel minder getroffen door de oorlog in Oekraïne. De VS beschikt over olie en gas, de economische groei is er sterk en de vraag van de consumenten blijft hoog. Dit leidt tot erg hoge inflatiecijfers. De rente zal omhoog moeten en dat gebeurde in de VS al een eerste keer op 16 maart jl.

De volatiliteit op de markten zal nog een tijdje aanhouden. Zeker nog zolang de oorlog in Oekraïne duurt zullen de verschillende spelers op de financiële markten onrustig reageren. Vooral de onvoorspelbaarheid van de Russische president Poetin maakt de markten nerveus. Maar het bestrijden van de inflatie – prioriteit nummer één – is gestart. Dat kan voor stabiliteit zorgen.

Hoe reageert u best als belegger ?

  • Laat u niet leiden door boodschappen in de media die het conflict en de impact op de markten uitvergroten
  • Blijf rustig en verkoop nooit in paniek.
  • Denk aan de lange termijn. U belegt voor jaren, niet voor dagen of weken.
  • Heeft u vragen ? Neem met ons contact op en maak een afspraak
Terug naar blog