Blog juni 2022

MOEILIJKE TIJDEN VOOR BELEGGERS

 

De financiële markten zitten al enkele maanden in een dip. De Bel20 zakte dit jaar al bijna 14%, de Euro Stoxx 50 zelfs bijna 20%. Nog erger was het voor de Nasdaq 100-index die dit jaar iets meer dan 30% verloor.

Is onze economie er dan zo slecht aan toe ? Eigenlijk niet. Bedrijfsleiders klagen niet over slechte verkoopcijfers of teruglopende orders. Integendeel, men kan vaak niet volgen met de productie omdat men niet snel genoeg grondstoffen of onderdelen kan ontvangen. Of dat men niet meer de geschikte arbeidskrachten kan vinden.

De malaise die we vandaag kennen heeft verschillende oorzaken: de oorlog in Oekraïne, de inflatievrees en de ermee samenhangende verhogingen van de rentes en de verstoringen van de aanvoerketens.

Het is begrijpelijk dat beleggers in paniek geraken. Toch willen we u een voorname regel die geldt voor alle beleggers herinneren: Niet panikeren en u niet laten leiden door emoties om snelle beslissingen te nemen. Correcties zijn eigen aan de beurs. Het is niet de eerste keer dat we dit meemaken. Correcties maken deel uit van de natuurlijke cyclus van de economie. Je moet je dus niet de vraag stellen of ze zich voordoen, alleen wanneer. Ze gewoon uitzitten is vaak de beste optie.

De beurzen zijn van iedere crash in de geschiedenis hersteld en naar nieuwe records gestegen. Houd dat in het achterhoofd.

Niemand weet waar in een berenmarkt de bodem zal liggen. Gespreid in de tijd beleggen blijft de beste optie. Zo zult u automatisch tegen bodemtarieven beleggen, zodat uw portefeuille zijn verliezen sneller kan goedmaken. Wie beleggen als het nieuwe sparen ziet hoeft van timing eigenlijk niet te veel wakker te liggen en zal automatisch van een crisis een kans maken. Bij dalende koersen koop je immers meer delen van een fonds voor eenzelfde investeringsbedrag.

Terug naar blog